Корисна інформація
Маршрут пацієнта із розладами психіки та поведінки до препаратів за програмою“Доступні ліки”

 
ЯК ПСИХІАТРИЧНА ДОПОМОГА СТАЛА БЛИЖЧОЮ

 
ЧОТИРИ КРОКИ ПАЦІЄНТА З РОЗЛАДАМИ ПСИХІКИ, ПОВЕДІНКИ ТА ЕПІЛЕПСІЄЮ ДО “ДОСТУПНИХ ЛІКІВ"

1. ВІДВІДАТИ ЛІКУЮЧОГО ЛІКАРЯ (НЕВРОЛОГА ЧИ ПСИХІАТРА). Якщо лікуючого невролога не маєте - отримати направлення у сімейного лікаря. До психіатра направлення не потрібне.

2. СКЛАСТИ З ЛІКАРЕМ ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ПЛАН ЛІКУВАННЯ. Індивідуальний план лікування лікар має обов'язково внести в Електронну систему охорони здоров'я.

3. ОТРИМАТИ ЕЛЕКТРОННИЙ РЕЦЕПТ НА ЛІКИ.

4. ОБРАТИ БУДЬ-ЯКУ АПТЕКУ, ЯКА МАЄ ДОГОВІР З НСЗУ за напрямком реімбурсації ліків від розладів психіки поведінки та епілепсії. В аптеці потрібно надати електронний рецепт або надати код Підтвердження та отримати призначений препарат.

 

ІНФОРМАЦІЙНО ДОВІДКОВА СЛУЖБА НСЗУ: 1677

 

 

 
Доступні ліки за напрямом «Розлади психіки та поведінки»: питання - відповіді

 

Для яких діагнозів передбачені безоплатні ліки за напрямом «Розлади психіки та поведінки»?

В програму реімбурсації включені ліки для лікування діагнозів «Шизофренія, шизотипові стани та маревні розлади», «Розлади настрою [афективні розлади]», «Невротичні, пов'язані зі стресом та соматоформні розлади» - це основні діагнози, які має більшість пацієнтів із психічними розладами.

 

Препарат N включений в «Доступні ліки» для лікування розладів психіки та поведінки, епілепсії? Яка сума доплати?

Назву препарату перевіряти у Реєстрі лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 01 жовтня 2021 року.

Сума доплати - в останній колонці (№16).


Як отримати ліки за програмою “Доступні ліки”?

Щоб скористатися  програмою “Доступні ліки”  потрібно  відвідати свого лікуючого лікаря - невролога чи психіатра. Це необхідно, щоб лікар створив індивідуальний план лікування і вніс його в електронну систему охорони здоров’я.

Якщо ви не маєте лікуючого лікаря - потрібно його обрати в будь-якому медичному закладі, який має  договір з НСЗУ за напрямом амбулаторної допомоги та відповідного фахівця.

Щоб потрапити на первинну консультацію до невролога для встановлення діагнозу та складання індивідуального плану лікування безоплатно, потрібно електронне направлення. Його зможе виписати ваш сімейний лікар.

Для звернення до психіатра електронне направлення не потрібно.

Електронний рецепт для пацієнтів із епілепсією, невротичними розладами зможе виписати невролог або психіатр - в тому числі і дитячі лікарі за цими спеціальностями.

Електронний рецепт для пацієнтів із психічними розладами виписуватиме виключно психіатр, у тому числі - і дитячий.

Сімейні лікарі електронні рецепти за напрямами “Розлади психіки та поведінки” та “Хвороби нервової системи” не виписують.

В індивідуальному плані невролог або психіатр фіксує встановлений діагноз та призначення відповідних ліків.

Надалі на основі індивідуального плану лікування буде формуватися електронний рецепт. З електронним рецептом пацієнт обирає будь-яку аптеку, в будь-якому регіоні країни, яка має договір з НСЗУ за таким напрямком реімбурсації.

 

Як знайти аптеку, де можна отримати безоплатно ліки від розладів психіки, поведінки?

Аптеку у вашому населеному пункті можнай знайти на дашборді НСЗУ. Зайдіть в розділ “Е-дані”. Далі оберіть “Аналітичні панелі (дашборди).

Оберіть дашборд з назвою “Електронна карта аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобі”.

Перед вами відкривається аналітична панель з картою. У полях зліва оберіть потрібну область. Нижче - ваш населений пункт. І в пункті “Тип договору” - “Розлади психіки й поведінки та епілепсія”.

За обраними фільтрами з’являться аптеки на карті вашого населеного пункту з адресою та номерами телефонів.