НЕ ДАЙ ДУШІ РОЗХВОРІТИСЬ

Автори: Тімен М.Є., Єршова О.А.

Психічні розлади так само розповсюджені, як і тілесні хвороби, однак дуже часто людина залишає душевні хвороби без уваги. Є декілька типових установок, чому людина вчасно не звертається по допомогу. Найбільш розповсюджені – «для мене це дуже коштовно», «мене поставлять на облік», «це не лікується», «це на все життя». Хоча вчасне звернення економить гроші і сучасна психіатрична допомога добровільна і за бажанням анонімна. Також помилкова думка,  що «у психіатрів лікуються тільки божевільні, а у моєму стані немає нічого особливого». Багато людей не розуміють, що за поганим настроєм, дратівливістю, тривогою може «ховатись» психічний розлад. Думки, що «це не лікується», «мій душевний стан – наслідок тілесних хвороб», «я повинен з цим впоратися сам», «мені завжди буде погано» теж є помилковими, оскільки психічні розлади – це результат дисбалансу всього організму і залишені без уваги, вони мають здатність прогресувати. Не дивно, що людина, яка не розуміє, що з нею відбувається, сприймає негативні зміни в своєму організмі як незворотні.

Завдання лікаря при лікуванні психічно хворого полягає  не тільки в тому, щоб зняти симптоми хвороби, але й повернути людину в соціальне середовище, а оскільки більшість хвороб перебігає хронічно, то головна увага звертається на навчання життю в нових умовах – в умовах співіснування з хворобою. Ця частина лікування називається  психосоціальною реабілітацією. Сьогодні ефективне медикаментозне лікування – це частіше всього використання  лише одного сучасного  лікарського препарату, ретельно підібраного в необхідних дозуваннях, яке виключає можливість виникнення побічних ефектів і має порівняно невелику вартість лікування.

Всі вищевказані форми лікування пропонує Вам «Обласне психонаркологічне медичне об'єднання», яке очолює генеральний директор Зільберблат Г.М. – заслужений лікар України, висококваліфікований фахівець, який своєю діяльністю зробив своє об'єднання одним з найкращих в країні.

В січні 2012 року в об'єднанні відкриті два відділення  первинного психотичного епізоду, тобто відділення, в яких лікуються  пацієнти, які вперше захворіли. Вони були відкриті на базі двох найкращих відділень лікарні. Це чоловіче відділення №10 і жіноче №2. В єдиному комплексі зібрані останні досягнення і перевірені досвідом знання в психіатрії, психотерапії, психології, неврології.  Все лікування базується на обстеженні та діагностуванні головного мозку, огляді інших фахівців (хірурга, невролога, нейрохірурга та ін.). При необхідності – інших спеціалістів з лікувальних закладів України. На базі цих двох відділень постійно проводяться міжнародні клінічні дослідження нових лікарських засобів, ведеться дистанційне консультування ведучими спеціалістами  з світовим ім'ям. Ці два відділення користуються популярністю не тільки в Київській області, а й в м. Києві та інших містах країни.

Зовнішній і внутрішній вигляд  відділень має високий європейський рівень. Палати чисті, по-домашньому затишні, розраховані на 4 – 5 пацієнтів. Окремо є блок з 1 – 2-місних   палат з покращеними умовами перебування і окремим санвузлом. Харчування достатнє, є можливість покращеного харчування. Медперсонал висококваліфікований, доброзичливий, рівень лікувальної та реабілітаційної роботи високий, з індивідуальним підходом до кожного хворого.

Лікарями відділень ведеться повсякденна кропітка робота з родичами хворого, пояснюються правила поведінки з такими хворими, особливості  перебігу хвороби, міри по  запобіганню можливих наслідків, наголошуючи при цьому на головне – виконуючи ці прості правила, рідні можуть позитивно вплинути на перебіг і прогноз захворювання, а також на подальшу долю рідних людей.

Виписані хворі мають можливість і надалі зустрічатись  і спілкуватись з завідуючими відділеннями, лікарями, реадаптаторами.

Вчасно звернувшись за допомогою в одне з цих відділень, можна отримати висококваліфіковану медичну допомогу, запобігти прогресуванню хвороби і інвалідизації, запобігти багатьом небажаним наслідкам хвороби, повернути собі і своїм близьким радість повноцінного життя!


Завідуюча відділенням ППЕ №10                                                             О.А.Єршова


Завідуюча відділенням ППЕ №2                                                               М.Є. Тімен