Центр медико-соціальної реабілітації

Психіатрична реабілітація є важливим компонентом лікування психічних розладів поряд з медикаментозною терапією з тією лише різницею, що медикаментозна терапія спрямована на хворобу, а реабілітація на особистість хворого, на сферу його почуттів.

Творчість хворих
Основною метою реабілітації є покращення рівня загального функціонування, відновлення соціального і професійного статусів, досягнення матеріальної незалежності, відновлення соціально-побутової активності і комунікативних навичок, відновлення й якісне покращення внутрішньосімейних зв’язків. Враховуючи актуальність проблеми реабілітації, повернення у суспільство хворих з психіатричною та наркологічною патологією, в медичному об’єднанні заснований позаштатний «Центр медико-соціальної реабілітації».

Реабілітаційна програма в об’єднанні умовно розділена на три етапи. Перший етап – відновлювальна терапія, його головним завданням є попередження формування психічного дефекту, а також збереження і відновлення рухової активності. Для цього ми пропонуємо пацієнтам лікувальну фізкультуру, спортивний комплекс «Бодіфлекс», танцювально-рухову терапію, арт-терапію.

Творчість хворих
Другий етап – реадаптація, його задача – відновлення пристосованості до умов зовнішнього середовища. На цьому етапі в об’єднанні проводиться трудотерапія, а також навчальні психотерапевтичні групи: студія дизайну, музикотерапія, кіноклуб, психодинамічна група, освітньо-терапевтична група для родичів. На третьому етапі – етапі видужання – особлива увага надається виробленню мотивації до наступної виписки, поверненню у суспільство, до всіх інших груп додається група «Комунікативні навики», що спрямована на подолання проблем у спілкуванні.

Позитивним результатом проведення реабілітаційних заходів є зростання активності пацієнтів, підвищення усвідомлення ними своїх потреб та переживань, а як наслідок – підвищення самооцінки. Таким чином ми робимо крок до повернення пацієнта в суспільство як повноцінного його члена.

Фотогалерея центру

Зустріч з групою психологів