Історія заснування психіатрично – наркологічного медичного об’єднання

Лабораторно –діагностичний комплекс
В 1957 р. в Київській області була заснована обласна, перша на Київщині, психіатрична лікарня (КОПЛ №1), яка поступово розвивалась, будувалась, набирала потужності. Згодом посіла чільне місце серед найбільших лікувальних закладів психіатричного профілю в Україні.

Подальша спеціалізація психіатричної допомоги населенню потребувала відокремлення наркологічної служби. На базі 2 наркологічних відділень КОПЛ №1 в 1984 році створено обласний наркологічний диспансер (КОНД).Згодом диспансер увійшов в число кращих в Україні.

Обидва заклади розташовані на одній території , мають єдину матеріально – технічну базу.

В 1998 р. Київською обласною державною адміністрацією прийнято рішення про об’єднання психіатричної лікарні №1 і наркологічного диспансеру шляхом їх злиття і утворення Київського обласного психіатрично – наркологічного медичного об’єднання ( КЗ КОР „ОПНМО”).

Вказане медичне об’єднання такого рівня єдине в Україні. Доцільність його створення зумовлено як оптимізацією організаційно-методичного керівництва надання спеціалізованої медичної допомоги, так і його економічного забезпечення. При цьому обидва заклади зберегли специфіку організаційно – методичної лікувальної роботи.

Наркологiчний корпус
Нині КЗ КОР „ ОПНМО” – потужний медичний заклад на 1010 ліжок – 800- психіатричних, 210 – наркологічних. В медоб’єднанні працює 895 працівників : лікарів – 73 , 52% мають вищу і першу кваліфікаційну категорію, один кандидат медичних наук. Сестер медичних – 275 , з них майже 40 % мають вищу і першу категорію.

У закладі проводиться наукова робота : апробація сучасних лікувальних засобів, багатоцентрові випробування нових психотропних ліків. Готуються до захисту дві кандидатські дисертації.

Обидва заклади – психіатрія і наркологія - мають акредитаційні сертифікати вищої категорії. Лабораторії акредитовані на 5 років.

Медоб’єднання – є центром підготовки психіатрично – наркологічнх кадрів області, базою інтернатури Академії післядипломної підготовки лікарів, співпрацює з УНДІ соціальної і судової психіатрії і наркології, Київським національним медичним університетом ім. О.О.Богомольця.

Психіатрична лікарня №1 має в своєму складі 16 відділень: загально психіатричні для жінок і чоловіків, відділення неврозів, нейрохірургічне, геронтологічне, психіатрично- туберкульозне, психіатрично – інфекційне для чоловіків і жінок ; відділення примусового лікування психічно хворих.

В наркологічному диспансері функціонують 3 відділення : наркологічне для чоловіків , наркологічне для жінок, відділення наркологічне чоловіче для примусового лікування хворих , які зловживають алкоголем з тяжкими супутніми захворюваннями . І наркологічне відділення інтенсивної терапії.

Використовуючи сучасні методи обстеження і лікування хворих, КЗ КОР „ ОПНМО” надає організаційно – методичну, консультативну допомогу сільським та міським лікувально – профілактичним установам з метою підвищення якості медичного обслуговування області.

Зима
Очолює медичне об’єднання генеральний директор Зільберблат Геннадій Михайлович – Заслужений лікар України – головний нарколог, головний психіатр Київського Головного управління охорони здоров’я. Має вищі кваліфікаційні категорії з організації охорони здоров’я, наркології, психіатрії.

Нагороджений знаком “Відміннику охорони здоров’я”, медаллю О.Р.Довженко та медаллю А.М.Міля .

Національний рейтинговий конкурс „ Краще підприємство України ” – за забезпечення динамічного розвитку визнав КЗ КОР „ ОПНМО” – „Кращим підприємством України – 2009 ” в галузі медицина і охорона здоров’я.

Керівник медичного об’єднання Зільберблат Геннадій Михайлович отримав статуетку„ Богиня Перемоги „ НІКА” та нагрудний знак „ Кращий керівник року” за значний особистий внесок в розвиток вітчизняної охорони здоров’я і ефективне управління підприємством.