Зловживання чи залежність

Як розпізнати розлади, пов'язані з вживанням алкоголю - зловживання і залежність?

Починають зловживати алкоголем і впадають в залежність поступово. Спочатку, можливо, людина випиває час від часу, потім все частіше, ростуть і обсяги випитого. Як правило, нічого не відбувається раптово, сніжний ком зростає непомітно. Тому-то й складно визначити той конкретний момент, коли звичка перетворюється у велику проблему.

В даний час розладами, пов'язаними з вживанням алкоголю вважаються і зловживання, і залежність, але провести між ними роздільну лінію неможливо. Зловживання ... має місце в разі, якщо протягом останнього року відбулася одна з нижче перерахованого: У вас виникли через алкоголь складності з виконанням завдань на роботі, в навчальному закладі або вдома. Вживання алкоголю привело вас в небезпечну для здоров'я ситуацію (ви керували транспортним засобом або плавали в нетверезому вигляді, потрапили в небезпечну зону, вступили в незахищений статевий акт і т.д.). Вас затримала поліція або у вас виникли інші юридичні проблеми через алкоголь. Незважаючи на те, що це супроводжувалося проблемами для вашої родини або друзів, ви не припинили вживати алкоголь.

Алкогольна залежність… ... очевидно, має місце в разі, якщо протягом останнього року відбулися щонайменше три випадки з перерахованих нижче. Для досягнення того ж відчуття сп'яніння вам доводилося пити все більше і більше. Або ви помітили, що раніше конкретну кількість алкоголю давало більший ефект. Іншими словами, у вас підвищилася толерантність до алкоголю. Тверезіючи, ви відчуваєте абстинентний синдром або вам доводиться вранці похмелитися через погане самопочуття. Ви випиваєте більше або п'єте довше, ніж хотіли. Вам не вдалося скоротити вживання алкоголю або відмовитися від нього, хоча ви цього хотіли і намагалися. Велику частину часу ви проводили «в компанії» з алкоголем: ви випивали, тверезіли або страждали абстинентного синдрому. Ваші відносини з оточуючими зійшли нанівець, ви все менше займаєтеся роботою і хобі або зовсім їх закинули. Ви продовжували вживати алкоголь незважаючи на те, що це викликало депресію, тривожний розлад або інші проблеми зі здоров'ям.

Звідси ясно, що алкогольна залежність включає і психічне, і фізичне вимір. Людина звикається з думкою, що в певних ситуаціях він більше не здатний отримувати задоволення від життя без алкоголю. На фізичному рівні утворюється толерантність до алкоголю і доводиться випробовувати абстинентний синдром. Як знайти допомогу? Неодмінно зверніться до фахівців. Фахівець допоможе вам зрозуміти, з чого почати і чи достатньо однієї сили волі, або потрібна тривала допомога фахівців, а іноді і ліки. Наше спаціалізірованное психіатрично- наркологічне медоб'єднання пропонує Вам весь комплекс послуг лікування алкогольної залежності.


Про умови госпіталізації та лікування у нашій установі та оплату послуг Ви можете дізнатися детально, звернувшись  за телефонами: +380 (45) 731-11-66 на особистий прийом або на за електронною поштою Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

Наша адреса: смт. Глеваха Фастівського (в минулому - Васильківського) району, вул. Вокзальна, 8, Обласне психіатрично-наркологічне медичне об’єднання.

Дістатися до нашої установи Ви можете елекропотягом або маршрутним таксі № 305.

 

Психолог 1-го відділення Сальнікова О.В.