Лікування осіб з психічними захворюваннями неможливо без психологічної реабілітації

Одним із постулатів медицини є раннє виявлення, якісне лікування та пізня інвалідизація.

Невірна діагностика і відсутність лікування   осіб з психічними захворюваннями призводить до значних втрат суспільства. Для лікування ментальних розладів створені  спеціалізовані медичні заклади. Таким закладом в Київської області є Київське обласне психіатрично-наркологічне об’єднання, яке знаходиться в смт Глеваха, Вокзальна 8.

КНП КОР «ОПНМО» засновано в 1998 році шляхом об’єднання обласної психіатричної лікарні і обласного наркологічного диспансеру. Це багатопрофільний лікувальний заклад, який має вищу атестаційну категорію і є методичним і лікувально-діагностичним центром.

До складу лікарні на даний час входять: психіатричні відділення первинного психотичного епізоду (жіноче та чоловіче), загально – психіатричні відділення (жіночі та чоловічі), відділення неврозів та межових станів (змішане), змішане відділення для лікування пацієнтів з судомами. Зовнішній вигляд відділень відповідає високим європейським зразкам, що постійно відмічається комісіями та самими пацієнтами. Пацієнтам надається 4-разове повноцінне харчування з відмінними смаковими якостями. Можливий варіант узгодження меню.

Велику роль в лікуванні пацієнтів відіграє реабілітація, особливо в психіатрії, оскільки медикаментозне лікування направлене на усунення  психотичних симптомів, а реабілітація – на особистість пацієнта.

Реабілітація – це відновлення втрачених норм самообслуговування, особистої гігієни, мотивація на відновлення вже наявних життєвих навичок.

Перш за все хочемо зазначити,  що наше об’єднання активно розвиває службу медико- психологічної реабілітації, а також роботу реабілітаційного центру, який вже починаючи з 2010 року котрий рік поспіль функціонує на базі медичного об`єднання. Більше десятка професійних психологів разом із соціальними працівниками займаються саме реабілітацією пацієнтів під час знаходження їх на стаціонарному лікуванні і в межах відділень, і безпосередньо у Центрі. Завдяки їх праці підвищується рівень осмислення пацієнтами своїх потреб та переживань, а це в свою чергу, веде до покращення психічного стану і полегшення процесу ресоціалізації пацієнтів після виписки зі стаціонару.

Основними завданнями в роботі психолога є диференційна психодіагностика, психокорекційна робота та психотерапія.

Основним завданням діагностичного дослідження є визначення особливостей і ступеню порушення психічної діяльності. На основі диференційної діагностики встановлюється багатомірний діагноз пацієнта, який отримує психіатричну допомогу.

При цьому обов`язково враховуються фактори психічного функціонування: внутрішня картина хвороби, відношення до захворювання та його прогнозу, відношення до лікування, соціальна компетентність, вторинні поведінкові порушення, особистісні відхилення, джерело труднощів та ступінь дезадаптації у сфері соціального функціонування.

Основними завданнями психокорекційного та пситерапевтичного спрямування в діяльності психолога на основі функціонального діагнозу є: психокорекційні заходи для підготовки пацієнта до участі у лікувально-реабілітаційному процесі; здійснення заходів, які полегшують лікарю контакт із пацієнтом, створення умов для залучення в процес терапії психосоціального потенціалу найближчого оточення пацієнта, починаючи з ранніх етапів лікування шляхом створення умов для позитивного впливу сім’і пацієнта та її участі в процесі психотерапії, підвищення ступеня задоволення пацієнта, та ставлення до хвороби.

У зв’язку зі збройної агресією російської федерації  суттєво збільшилась потреба у наданні кваліфікованої психологічної допомоги різним верстам населення. Рівень стресу і травматизації серед військових та цивільного населення сягає критичної межі. Перебування у зоні бойових дій відноситься до тієї екстремальної ситуації, коли людина постійно знаходиться у надзвичайно сильному емоційному стресі. Обходиться це високою ціною: у багатьох учасників бойових дій в Україні спостерігаються зміни у фізичному та психічному стані. Для подолання психологічних наслідків, а також профілактики та запобігання виникнення та поширення масових кризових станів, потрібна стабільна робота у галузі психічного здоров’я.

Враховуючи дані обставини, КНП КОР «ОПНМО» включено до реєстру закладів охорони здоров’я, яки надають послуги з психологічної реабілітації  постраждалих  військовослужбовців та членам їх сімей. На базі нашого Центу створено мультидисциплінарну команду, до складу якої входить лікар-психіатр та психологи.

Фахівці Центру проводять первинне психодіагностичне обстеження для визначення психологічної проблеми. Складають індивідуальний план психологічної реабілітації та надають необхідну психологічну допомогу.

Всі психологічні заходи проходять у сучасних комфортних кабінетах, де є всі умови для здійснення повноцінної психологічної реабілітації.  Пропонується індивідуальне психологічне консультування , індивідуальна психотерапія та тренінгові групи: соціально-психологічний тренінг, антистресовий тренінг, психоаналітична терапія, когнітивно-поведінкова терапія, сімейна терапія, гештальттерапія, психоедукація.

Завдяки методам та технікам  психокорекційної роботи досягаються наступні завдання: зниження емоційного напруження, відновлення функціонального стану організму, навчання основним методам психічної саморегуляції, підвищення особистісного адаптаційного потенціалу, формування конструктивного стереотипу поведінки, який би сприяв подальшим успіхам у професійній сфері та особистому житті.

 

Завідуюча Центром медико-психологічної  реабілітації                               Іващенко В.К.

К.м.н. лікар-психіатр                                                                                 Іващенко Н.Є.

Завідуюча відділенням первинного психотичного епізоду                           Тімен М.Є.